Uppdatering; om läget i Colombia och Colombiagruppens arbete

Categories: Nyheter

Demonstrationerna i Colombia som har pågått sedan april har inte tagit semester. Efter att ha minskat lite i intensitet tog de fart igen i och med Colombias nationaldag den 20 juli.  Protesterna har mött starkt motstånd från den Colombianska staten, förhandlingar mellan kommittén för generalstrejken och regeringen påbörjades med lades ner. Enligt kommittén eftersom att regeringen förhalade förhandlingarna av det tilltänkta inledande avtalet om garantier för protestanternas säkerhet och fredliga demonstrationer.

Demonstranterna har mötts av ett kraftigt övervåld från polisen. Efter 84 dagar av protester rapporterar Campaña Defender la Libertad om att 106 personer utsatts för könsbaserat våld i koppling till demonstrationerna, 87 personer har dött och nästan 2000 skadats. Utöver det har 3365 personer häktats varav en stor del utsatts för felaktiga processer, inhuman behandling och tortyr under sin tid i häkte.

Colombiagruppen har sedan generalstrejken utlystes arbetat aktivt med opinion och påverkan tillsammans. Utöver brevet till beslutsfattare som finns här och en debattartikel i Omvärlden, har vi haft möten med relevanta aktörer och beslutsfattare så som Folke Bernadotte Akademin och svenska polisen om samarbetet de har med colombiansk polis och Utrikesdepartementet och SIDA om det polisiära övervåldet mot demonstrationerna men även den ökade fattigdomen i landet, situationen för barn och unga och vapenexport.

Vi träffade även riksdagsledamöterna Håkan Svenneling och Lorena Delgado Varas inför interpellationsdebatten om vapenexport till Colombia och implementationen av fredsavtalet, där vi även diskuterade sociala frågor och generalstrejken.

Morden på människorättsförsvarare och sociala ledare har inte heller avstannat, bara under den senaste veckan har det kommit rapporter om tre mord, Juana Iris Ramirez i Magdalena, Andrés Córdoba Tamaniza i Caldas och José Vianey Gaviria i Caquetá, vilket innebär att 101 sociala ledare mördats hittills under 2021 enligt Indepaz.

Author: Colombiagruppen

Lämna ett svar