Colombia: ”Fredsprocessen enda vägen framåt för oss”

Categories: Media,Nyheter

Diakonia delar årligen ut pris för att främja mänskliga rättigheter i Colombia. Förra årets pristagare – där särskilt betydelsen av kvinnors engagemang i det civila samhället lyftes fram – har varit på besök i Sverige. Colombia befinner sig i en känslig process där fredsförhandlingarna mellan Farc och regeringen återigen är hotade.

MR-pristagare år 2014. Foto:   Diakonia Colombia

Det var Colombiagruppen som stod bakom inbjudan till pristagarna. En av pristagarna är Patricia Ariza Flores, som bland annat är artist, konsthistoriker, och teaterledare, som tilldelas priset för sin livsgärning och sitt outtröttliga arbete för mänskliga rättigheter. Genom kreativt skapande arbetar hon med offer från den väpnade konflikten, främst kvinnor. Tillsammans med professionella skådespelare medverkar de i teateruppsättningar, eller genom andra konstnärliga uttrycksformer, för att gestalta sina upplevelser och känslor.

– Det handlar om att omvandla smärta till kraft. Det är svårt i början, det finns mycket smärta som aldrig kan försvinna när du har en bror, pappa eller bror som har dödats. Men de lyckas förvandla sina tårar till poesi och andra estetiska uttryck, förklarar Patricia Ariza Flores .

De har framträtt på gator och torg, och även gjort hyllade uppsättningar på scener både i Colombia och utomlands. Bland många andra har Patricia arbetat med de mödrar vars barn dödades av regeringsstyrkor i den tragedi som går under benämningen los falsos positivos.
Skandalen los falsos positivos handlar om avslöjandet år 2008 om att vissa medlemmar i den colombianska armén dödat oskyldiga civila för att därefter hävda att offren var gerillasoldater som blivit dödade i strid, vilket det utgick en särskild bonus för.

– En kvinna uttryckte det mycket vackert: ”I början är smärtan som att bära ett tungt piano på ryggen. Efter många år, när man kämpat med detta, kan man spela på pianot.” Det är fantastiskt att se hur dessa kvinnor blir som andra personer. Genom skapande kan man uppnå extraordinära ting, säger Patricia.

– För mig är arbetet en hyllning till alla de kvinnor som tvingats till internflykt. Det finns omkring fem miljoner internflyktingar i Colombia och 70 procent av dem utgörs av kvinnor. Och många kvinnor har utsatts för fruktansvärt sexuellt våld som alla parter i konflikten har gjort sig skyldiga till.

Följa länken för att fortsätta läsa den här  artikel av Peter Svensson för AmnestyPress >>

 

Author: Colombiagruppen

Lämna ett svar