Kvällsseminarium: Mord på människorättsförsvarare – Hur kan fred uppnås?

  • 17:00
  •  Sensus möte - Klara Södra Kyrkogata 1, 9tr
  • 070-559 53 42

Ganadores2016

Trots hoppet som fredsavtalet väckt fortsätter den oproportionella ökningen av mord och attacker mot människorättsförvarare. Förra veckan publicerades årsrapporten från FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter som registrerat 127 mord år 2016. 59 av dessa har hittills verifierats av OHCHR som mord på ledare och MR-försvarare. 73% av offren utförde sitt arbete på landsbygden. 45% av dem mördades i områden som tidigare ockuperades av FARC-EP, där andra olagliga väpnade grupper nu har tagit kontroll. FN:s representant i Colombia, Todd Howland, uppmärksammade under lanseringen av rapporten att dessa grupper ofta är inblandade i narkotikahandel och olaglig gruvdrift och ser människorättsförsvarare som ett hot.

Rapporten inkluderar inte siffror om attacker och mord på fackliga ledare och medlemmar av den vänsterorienterade politiska rörelsen. Situationen har uppmärksammats av colombianska och internationella civilsamhällesorganisationer som systematiska mord och risken att upprepa Union Patrioticas historia, där 3 000 medlemmar av det vänsterinriktade partiet mördades efter fredsförhandlingen 1982.  Det bristande skyddet och uteblivna utredningarna från regeringens sida bör åtgärdas för att möjliggöra byggandet av fred i landet.

På initiativ av Diakonia och Svenska Kyrkan delas ett pris till MR-försvarare ut i Colombia. Syftet med priset är att stärka MR-försvararnas position och anseende. För varje år har prisutdelningen rönt större uppmärksamhet bland colombianska myndigheter och massmedia. Även svenska ambassaden deltar i evenemanget.

Den 5:e april bjuder Colombiagruppen in till ett seminarium där MR-pristagarna från 2016 delar med sig av sina analyser kring problematiken. Hur kan säkerhetssituationen påverka genomförandet av avtalet, demokratin och möjligheterna till politisk deltagande i landet samt dra lärdomar från andra fredsprocesser? Detta är några av de frågor som kommer att tas upp under eventet.

Medverkande:

María Ruth Sanabria Rueda – Vinnare i kategorin ”Ett helt livs arbete för MR”

José Milciades Sánchez – Vinnare i kategorin ”Årets MR-försvarare”

Abid Manuel Romaña Meana – Representant för Foro Interétnico Solidaridad Chocó, FISCH – Vinnare i kategorin ”Kollektivt gräsrotsarbete”

Marisol Figueroa Cortés – Representant för Corporación Colectivo de Abogados Luis Carlos Pérez (CCALCP) – Vinnare i kategorin “NGO-arbete”

Bo Forsberg – Generalsekreterare, Diakonia

Margarita Koltai – Teamledare Latinamerika och Asien, Svenska Kyrkans Internationella arbete

 Läs mer om arbetet som MR-pristagarna 2016 gör i Colombia

Seminariet hålls på spanska med tolkning till svenska

Anmälningar till eventet senast måndagen den 3:e april genom Simple Signup: https://simplesignup.se/event/93422

 

Kontakt och information: Claudia Polo, claudia.polo@humanrights.se

Vi bjuder på fika. Kom i tid, dörren stängs 17:00.

Hjärtligt välkomna!