Frukost och panelsamtal ”Hållbar fred i sikte för Colombia? ”

  • 09:00
  • Hörsalen, Sida, Valhallavägen 199, Stockholm
  • 070-559 53 42

Foto: Marcha por la paz. Casa de la Mujer

Välkommen till ett panel­samtal om kvinnor, fred och säkerhet i Colombia inför stundande fredsavtal!

Colombia är ett av världens mest våldsdrab­bade länder. Konflikten har sedan 1960-talet krävt hundratusentals liv, våld och hot har drivit miljoner människor på flykt inom landet, och sexuella övergrepp sker kontinu­erligt. Kvinnor har drabbats särskilt hårt av dessa. Sedan några år pågår lovande freds­förhandlingar mellan den colombianska re­geringen och FARC-gerillan och kvinnor har efter hårt arbete fått plats vid förhandlings­bordet. Ett fredsavtal väntas undertecknas under våren 2016, men vad krävs egentligen för att en hållbar och jämställd fred ska bli verklighet?

DELTAGARE
Genith Quitiaquez

Handledare för organisationen Colectivo de Pensamiento Mujeres, Paz y Seguridad och ledare från ur folkgruppen Tescual i sydvästra Colombia. Expert på övergångsrättvissa med ett genusperspektiv och ambassadör för UNSCR 1325 i området Pastos.

Jenny Piedad Neme

Ledare för Justapaz (Kristet centrum för rättvisa, fred och icke våld). Organisationen arbetar för att främja fredsbyggande och konfliktförebyggande i Colombia. De har också en ledande roll inom DIPAZ-det initiativ inom vilket kristna kyrkor samverkar för att bidra till fred.

Carlos Ariel Soto

Samordnare för Myndigheten för återanpassning av före detta kombattanter (ACR), i regionen Nariño. Har arbetat i nio år med fredsbyggande med fokus på humanitär och social utveckling.

Paula Alejandra Arango

Kapten inom Colombias nationella armé. Arbetar för det högsta befälsorganet som leder Colombias alla militära styrkor; den nationella armén, marinen och flygvapnet.

Sofia Dohmen

Metod och Ämnesföreträdare Jämställdhet, Sida.

MODERATOR
Emma Nilenfors

Kansliråd på UDs enhet för säkerhetspolitik med ansvar för Sveriges arbete med kvinnor, fred och säkerhet. Tidigare biståndsråd vid Sveriges ambassad i Colombia med ansvar för frågor som jämställhet och kvinnors deltagande i fredsprocessen.

ARRANGÖRER:

Colombiagruppen, Kvinna till Kvinna, Indevelop och Sida

 

Seminariet hålls på spanska med simultantolkning till svenska.
Välkommen att träffa några av aktörerna i den pågående fredsprocessen i Colombia!
Anmälan:Senast kl 17:00 fredagen den 19 februari

ANMÄL DIG NU! Klicka här för att komma till formuläret