SABOGAL Filmvisning och samtal

  • 18:00
  • Zita Folkets Bio.Birger Jarlsgatan 37 Stockholm
  • 070-55 95 342

Filmaffisch Sabogal A3 150929-2[2] (1)

Colombiagruppen i samarbete med Omvärlden och Imágenes del Sur bjuder på filmvisning och samtal onsdagen den 21 oktober. Filmen som visas är ”Sabogal” av de colombianska regissörerna  Sergio Mejía och Juan José Lozano.

Sabogal är en animerad film som utgår från mordet på Jaime Garzón, en på 1990-talet berömd colombiansk journalist, komiker och fredsaktivist. Filmen berättar historien om den advokat som representerade Garzóns familj och hur dennes utredning leder till avtäckningen av en del tarvliga kopplingar mellan narkotikahandlare, paramilitära ledare och korrupta tjänstemän. Samtidigt som filmens handling utvecklas försöker Sabogal rädda det historiska minnet, främja de mänskliga rättigheterna och fredskulturen. Filmen är resultatet av ett nära samarbete mellan en grupp människorättsadvokater som granskar flertalet fall inom vilka det råder straffrihet och där våld och hot har varit en konstant.


Efter filmen följer ett samtal med en av filmens regissörer, Juan Jose Lozano som tillsammans med filmaren Åsa Faringer och journalisten Johan Schimdt berättar om hot och svårigheter för filmare och journalister att rapportera om övergrepp och mänskliga rättigheter i Latinamerika och Colombia. Trots framgångar i de pågående colombianska fredssamtalen råder det utbredd straffrihet på hot och våld mot advokater, människorättsförsvarare, journalister och filmare landet. Delar av civilsamhället har de facto kriminaliserats i sin strävan efter rättvisa och försoning. Vilken roll spelar massmedia och populärkultur i Colombia för att synliggöra situationen?

För mer information kontakta Claudia Polo på claudia.polo@humanrights.se. Anmälan senast måndagen den 19 oktober, kl 17:00 via Eventbridehttps://www.eventbrite.com/e/sabogal-filmvisning-och-samtal-tickets-18929469553 Biljetten kan hämtas ut på Zita från kl.16:00 samma dag. Vi har begränsade platser!

Filmen är på spanska med engelsk text. Samtalet är på svenska.

När: Onsdagen den 21 oktober, kl 18:00 – 20:30.

Var: ZITA, Birgers Jarlsgatan 37 11145 Stockholm. Hitta dit!