Svensk hyllning för colombianska människorättsförsvarare

Categories: Nyheter

I september deltog Colombiagruppen vid utdelningen av priset som Diakonia och Svenska Kyrkan med stöd av svenska ambassaden delar ut till människorättsförsvarare i Colombia. Den sjätte versionen av priset syftar till att avstigmatisera de som i Colombia arbetar för att nå strukturella förändringar som kan förbättra människorättssituationen i landet. Genom att synliggöra deras arbete bidrar priset till att skydda deras liv.

Tilldelningen av priset hyllade de cirka 350 människorättsförsvarare som har mördats i landet mellan 2016 och 2018 på grund av sitt engagemang i frågor kopplade till återbördande av stulna marker, kollektiva mark- och konfliktoffersrättigheter och förespråkare för substitution av olagliga grödor. De mest drabbade folkgrupperna är afrocolombianer, ursprungsbefolkning, fackliga ledare, bönder och HBTQI personer från Cauca, Antioquia och Norte de Santander. Den nya regeringen har fått kritik från nationella och internationella människorättsorganisationer som menar att den har varit tyst om situationen trots att mord på människorättsförsvarare har blivit vardagsmat och är ett problem som lockar det internationella samfundets uppmärksamhet. Utdelningen av priset kan streamas i efterhand.

Besök MR-Prisets hemsida

Author: Colombiagruppen

Lämna ett svar