Avväpning,demobiliseringen och återintegrering enligt civilsamhällesperspektiv

Categories: Media,Opinion och påverkan

Bild - Media om Colombia

Under vecka 23 anordnar Colombiagruppen tillsammans med andra organisationer tre event som bjuder på civilsamhällsperspektiv om fredsbyggandet i landet.  Vi kommer även att publicera en serie analytiska artiklar där The Washington Office on Latin America, WOLA, uppmärksammar  flera av de utmaningar som Colombia behöver övervinna för att uppnå framgångar efter ett eventuellt fredsavtal mellan FARC-gerillan och regeringen.

Den första artikeln lyfter upp civilsamhälleperspektiv kring avväpningen, demobiliseringen och återintegreringen av tidigare FARC-soldater samt uppmärksammar flera aspekter som är relevanta för att säkerställa framgångar för ett bilateralt eldupphör och fredsbyggandet i landet.

Artikeln uppmärksammar även debatten kring vad som kallas för ”samlingsområden” för gerillastyrkor som legaliserades av den colombianska senaten den 9:e mars. I lagstiftningen finns  inga bestämmelser om hur fastställande av dessa zoner kommer att harmonisera med de kollektiva territoriella rättigheter som afro colombianska-  och ursprungsbefolkningar har i många av dessa områden.

Besök WOLA´s hemsida för att ta del av artikel>>“Concentration Zones”: The Perplexing Key to a Bilateral Ceasefire in Colombia”

Author: Colombiagruppen

Lämna ett svar