Urfolksbarn svälter i La Guajira i Colombia

Categories: Media,Nyheter

Den colombianska urfolksledaren Matilde López Arpushana var på Sverigebesök. Hon valdes i höstas till ”årets människorättsförsvarare” av biståndsorganisationen Diakonia. Motiveringen var hennes outtröttliga arbete för Wayúu-barnens rättigheter.
Matilde López Arpuchana i Bogotá. Foto: Lari Honkanen. Sveriges Radio

Matilde López Arpuchana i Bogotá. Foto: Lari Honkanen. Sveriges Radio

spela inLyssna Matilde López Arpushana i intervju för Sameradion & SVT Sápmi : Vi  får inte ens tag på majs längre

 

Dom håller på att utrota ett folk, säger Matilde López Arpushana och syftar på myndigheternas ansvar för situationen med barnadödlighet hos urfolket Wayú.

Wayúu är Colombias största urfolk till antalet och utgör 20 procent av urfolken. De flesta bor i La Guajira, som är en ökentäckt halvö i Karibiska havet. Matilde López Arpushana berättar att under de senaste åren har fler än fem tusen urfolksbarn dött i La Guajira. Men vad dör då Wayú-barnen av?

– Barnen dör av hunger. Och att barn svälter ihjäl borde inte hända i ett så rikt land som Colombia, säger Matilde López Arpushana medan ögon tåras.

Under åtta år har hon gjort sin röst hörd gentemot makthavare, och påpekat orättvisorna som drabbar hennes folk. Alla har inte uppskattat hennes insatser – via anonyma flygblad, har hon flera gånger hotats till livet.Nu är Matilde López Arpushana på Sverigebesök och hon hoppas att Sverige ska sätta press på Colombia att ta tag i situationen. En situation som hon menar beror dels på statlig försummelse och dels på klimatförändringarna.

La Guajira drabbas hårt av extrema väder. När det regnar, blir det översvämning. Och när det inte regnar, blir det extrem torka. Som nu – det har inte regnat i La Guajira sedan i oktober ifjol.

– Om inget görs kommer även kvinnor och män att börja svälta ihjäl. Vi får inte ens tag på majs längre. Jag har varit tvungen att åka till Venezuela för att hämta majs åt våra samhällen, säger Matilde López Arpushana.

Lari Honkanen för Sameradion & SVT Sápmi

Author: Colombiagruppen

Lämna ett svar